jump to navigation

Vize türleri

İngiltere’ye gidiş amacınız vize türünüzü de belirler. Şayet seyahatinizin amacı ile başvurduğunuz vize türü uyumlu değilse başvurunuz reddedilecektir. Aşağıda bazı vize türleri, genel açıklamaları ile birlikte yer almaktadır. Burada yazılmamış olan bazı istisnai vize türleri de vardır. Vize türünüzün belirlenmesi için veya bahsi geçen istisnai vize türleri hakkında bilgi almak için firmamızla iletişime geçmeniz gereklidir.

Başvuru yapmak veya bilgi almak için bizimle iletişime geçiniz. İletişim detayları için tıklayınız.

Ziyaret vizeleri

Kısa süreli ziyaretler için alınabilecek vizelerdir. Bu vize türlerinde en az 6 aylık vize verilir. Bu süre içinde İngiltere’de kalışınız yasal olacaktır. Ancak bu süreyi geçirmeniz halinde İngiltere’de “kaçak” duruma düşeceksiniz. Bu durum, İngiltere için yakın zamanda bir daha vize alamamanıza sebep olacaktır. Ziyaret vizelerini İngiltere’den uzatma imkânınız yoktur.

Turist Vizesi

İngiltere’de gezmek veya arkadaşlarınızı ziyaret etmek için almanız gereken vizedir. Tatilinizi geçirmeniz için oluşturulmuş bir vizedir. Ancak kısa süreli kalışlar için verilir. Basit bir vize olmasına rağmen sayısal olarak en çok reddedilen vize başvuru türüdür. Başvurularınız için firmamızla irtibata geçebilirsiniz.

Aile Ziyareti Vizesi

Yakın akraba ve aile üyelerini ziyaret etmek için alınan vizedir. Diğer ziyaret vizelerinden en önemli farkı; eğer vize başvurunuz olumsuz sonuçlanırsa itiraz hakkınız olacaktır. Diğer ziyaretçi vizelerinde itiraz hakkı bulunmamaktadır.

İş Ziyareti Vizesi

İş ile ilgili bir ziyaret için almanız gereken bir vizedir. Bu vize türünde size kesinlikle çalışma hakkı verilmez. Toplantı, kongre, pazar araştırması, ürün araştırması, anlaşma imzalama vb. birçok sebep gösterilerek bu vize için başvuru yapılabilir. İngiltere’de bir şahsa veya kuruma hizmet vermek gibi bir durum çalışma izni gerektireceği için, iş ziyareti vizesi ile bunu yapamazsınız.

Öğrenci Ziyaretçi Vizesi

Altı aydan kısa süreli öğrenci vizeleridir.  Öğrenci vizesine göre en önemli farkı, İngiltere’den bu vizeyi uzatamamanızdır. Öğrenci vizesi ile aynı evraklar gereklidir. Bu nedenle daha fazla bilgi için Öğrenci vizeleri kısmını inceleyiniz.

Öğrenci vizesi

Uzun dönem öğrencilere veya öğrenci adaylarına verilen vizelerdir. En önemli şartı; İngiltere’deki bir okula kayıt yaptırmış olma şartıdır. Bu okul bir dil kursu olabileceği gibi, üniversite de olabilir.

2008 yılında oransal olarak en çok ret edilen başvuru türü öğrenci vizeleridir. Bir vize memuruna İngilizce öğrenme ihtiyacınızı, bunun sebeplerini, faydalarını ve aciliyetini anlatmak ve onu ikna etmek gerçekten çok zor bir iştir. Başvuru formunda “İngilizcenin size faydası ne olacak” anlamında çok kapsamlı ve genel bir soru vardır. Şayet çok somut bir cevabınız ve bunu kanıtlayan evrakınız yoksa, bu sorunun cevabına yazdığınız her şeyi ret yazınızda görme ihtimaliniz yüksektir. Bu sadece bir soru için geçerli olmayıp öğrenci vizesi başvuru formunun birçok sorusu içinde geçerlidir. Bir diğer örnek; başvuru dosyasında babasının bütün masraflarını karşılayacağına dair bir yazı olmasına ve babasının yeterli mal varlığı olduğunun kanıtlamasına rağmen bir öğrenciye verilen ret yazısında “babanız sizin masraflarınızı karşılamazsa İngiltere’de devlet yardımı almanız gerekebilir” denilip başvuru reddedilmiştir. Bu ret tamamen haksız bir rettir. Bu önekler daha binlerce çoğaltılabilir. Bu tür durumlarda yapılabilecek tek şey itiraz etmektir. Eğer öğrenci vizesi başvurusunda bulunacaksanız veya başvuru yapıp ret cevabı aldıysanız firmamıza ulaşıp yardım alabilirsiniz. Firmamızda çalışan uzmanlarımız size yardımcı olacaklardır.

Öğrenci vizesi alan kişiler vizelerini İngiltere’de uzatma hakkına sahiptirler. Ayrıca İngiltere’de haftada 20 saati geçmemek şartıyla çalışma izinleri de bulunmaktadır.

Yerleşim Vizeleri

İngiltere’de sürekli kalmaya yönelik olarak yapılan vize başvurularıdır. Genellikle eş ve çocuklar için alınan vizelerdir. İstisnai olarak 65 yaş üstü anne ve babalar içinde yerleşim vizesi başvurusu yapmak mümkündür. Yerleşim vizeleri İngiltere vizelerinden en zor olanlarıdır. Çok detaylı evrak hazırlanması gerekir. Firmamızın uzmanlaştığı vize türlerinden bir tanesi de yerleşim vizeleridir. Bu vize türlerinden birine başvuru yapmayı düşünüyorsanız mutlaka firmamıza ulaşıp bilgi alın.

Yerleşim vizelerine zor alınan vize dememizin bir sebebi de çok uzun sürelerde bir sonuca ulaşılabilmesidir. Türkiye’de bulunan eşine yerleşim vizesi almak isteyen bir İngiliz, eşi için yapılan başvurunun sonuçlanması için (görüşmeye çağrılması halinde) üç ay kadar beklemek durumunda kalacaktır.

Aşağıda en çok başvuru yapılan yerleşim vizeleri bulunmaktadır. Daha detaylı bilgiye ulaşmak için firmamıza ulaşmanız gereklidir.

Yerleşim (Eş, yaş sınırını aşmamış çocuk) Vizesi

İngiltere vatandaşlığı veya İngiltere’de sürekli oturum izni olan kişilerin eşleri ve çocukları için yapabilecekleri başvuru türüdür. Genel olarak maddi durumunuzun yeterli olması ve ilişkinizin inandırıcı olması gereklidir. İlişkinin gerçek olduğunun kanıtlanmasının pek çok yolu vardır. Her ailenin durumu farklılıklar arz eder. Firmamız ile yapılacak başvuruda bu kanıtlama yöntemlerinden sizin için en uygun olanları size tavsiye edilecektir. Bu tür başvuruların olumlu sonuçlanması halinde iki yıllık geçici oturum izni alınır. İki yıl bittiğinde ise gerekli koşulları sağlamış olursanız sürekli oturum alma hakkını elde edebilirsiniz.

Aile Birleşimi Vizesi

Çok istisnai bir vize türüdür. Burada yer alma sebebi, vize başvurusunda bulunacak kişilerin pek çok zaman başvuru türlerini aile birleşimi olarak adlandırmasıdır. Aile birleşimi vizesi, İngiltere’de bulunan eşin henüz İngiliz pasaportu almamışken ilticadan dolayı İngiltere’de kalma hakkını almış olması durumunda eşi için yapılacak başvuruyu ifade eder. Yani İngiltere pasaportu veya sürekli oturumu olan kişiler eşleri veya çocukları için bu tür başvuru yapamazlar. Sadece iltica hali devam eden kişilerin eş ve çocukları bu başvuru türünden yararlanabilirler. Firmamız aracılığıyla yapılacak başvurularda başvuru türü de firmamızca belirlendiği için bu karmaşa yaşanmayacaktır.

Ankara Antlaşması Eş Vizesi

Ankara Antlaşmasından faydalanarak vize alan kişilerin eşleri ve çocukları için alabilecekleri vize türüdür. Evrak olarak diğer yerleşim başvurularına benzemekle beraber, vize başvuru formu, başvuru süresi ve ücreti konularında farklılıklar gösterir. Ankara Antlaşması vizenizi almış olmanız sizin maddi olarak yeterli olduğunuzu göstermekle beraber, eşininiz veya çocuklarınız için de yeterli maddi imkânlara sahip olduğunuz anlamına gelmez. Bu nedenle maddi durumunuz da diğer yerleşim vizelerinde olduğu gibi önemli olacaktır. Firmamız ile yapılacak başvurularda maddi olarak yeterliliğiniz de incelenecek olup, maddi yetersizliğiniz halinde size bilgi verilecektir.

Çalışma İzni Sahibi Eş ve Çocuk Vizesi

İngiltere’de çalışma izni almış olan kişilerin eşleri ve çocukları için verilen vize türüdür. İngiltere’de çalışan kişinin çalışma izninin aslı, iş kontratı ve maddi durumuna ilişkin evraklar mutlaka gereklidir. Firmamız aracılığı ile yapılacak başvurular için firmamızca, her kişi için gerekli evraklar şahsi durumlarına göre belirlenip vize başvuru dosyasına eklenecektir.

Avrupa Vatandaşları Eş Vizesi (EEA)

Avrupa Birliği üyesi ülkelerin vatandaşları(istisnaları vardır) İngiltere’de çalışma ve oturma iznine sahiptir. Bu kişiler Avrupa vatandaşı olmayan eş ve çocuklarına İngiltere vizesi alabilirler. İngiliz vatandaşları da Avrupa vatandaşıdır. Ancak bu vizeye İngiltere vatandaşları haricindeki Avrupa vatandaşlarının eşleri ve çocukları başvuru yapabilirler. Başvuru yapacak kişi başvuru dosyasında eşinin pasaportunu da sunmak zorundadır.

Nişanlı Vizesi

Henüz evlilik yapmamış kişilerin başvuru yapabileceği vize türüdür. Normal yerleşim vizelerinden daha zor verilen bir vizedir. Özel bir durumunuz yoksa evlilik yapıp normal yerleşim vizesine başvuru yapmanızı tavsiye ederiz. Bu tür vizeler altı aylık verilir. Bu süre bitmeden İngiltere’den başvuru yaparak vizenizi geçici oturum olarak değiştirmeniz mümkündür. İngiltere’de evlilik yapabilmek için alabileceğiniz vizelerden bir tanesidir. Genellikle ilticadan dolayı vize almış ama Türkiye’ye gelemeyen kişiler bu vize sayesinde eşlerini İngiltere’ye getirmekte ve evlilik yapabilmektedirler.

65 Yaş Üstü Aile Üyeleri

Yaşlı kişilerin İngiltere’ye yerleşebilmelerini sağlayan bir vizedir. İstisnai bir vizedir. Genellikle İngiltere’de yaşayan kişiler anne-babalarını bu vize ile İngiltere’ye götürmeye çalışırlar. Bu vizenin en önemli şartı bağımlılıktır. Türkiye’de bulunan kişinin İngiltere’de bulunan yakınına bağımlı olması ve bunu ispat etmesi vize alabilmek için önemli şartlardan bir tanesidir.  Bu vize oldukça zor verilir. Bu tür bir başvuru yapmayı düşünüyorsanız mutlaka firmamıza ulaşıp bilgi alınız.

Evli Olmayan Çiftler İçin Yerleşim Vizesi

Resmi evlilik bağı kurulmamış fakat birlikte yaşayan eşlerin başvuru yapabilecekleri vize türüdür. Partner olarak veya dini nikâhla, birlikte yaşayan kişiler bu başvuruyu yapabilirler. Resmi nikâh yapabilecek kişilere tavsiyemiz, evlilik yaptıktan sonra eş vizesine başvurmalarıdır. Ancak çeşitli nedenlerle bu başvuruyu yapmak durumunda olan kişilerin sağlamaları gerekli olan en önemli şey, iki yıldır beraber olduklarını, aynı evde yaşadıklarını kanıtlamaktır. Bu durumu aynı eve gelen faturalarla veya benzeri evraklarla, referans mektuplarıyla kanıtlayabilirsiniz. İspat açısından oldukça zorlanılan bir başvuru türüdür. Bu vize başvurusunda bulunacak kişiler firmamız ile irtibata geçerlerse daha detaylı bilgi alabilirler.

Çalışma vizeleri

İngiltere’de çalışabilmeniz için gerekli olan vizelerdir. Bir çok çeşidi olmakla beraber biz burada uygulaması en çok olan iki tanesi ile ilgili bilgi vereceğiz. Diğer başvuru türleri için www.cssmusavirlik.com adresinden bilgi alabilirsiniz.

Çalışma izni vizesi

İngiltere’den adınıza çıkarılmış olan bir çalışma izni olması halinde çalışma izni vizesine başvuru yapabilirsiniz. Çalışma izniniz olmadan bu vizeyi alamazsının. Çalışma izni başvuruları İngiltere’deki işvereninizce yapılır. Sizin şahsi olarak çalışma iznine başvuru yapmanız mümkün değildir. İngiltere’den adınıza çıkartılmış bir çalışma izniniz olması halinde firmamıza ulaşarak çalışma vizesi almanız mümkün olabilir.

Ankara Antlaşması vizesi

İngiltere’de kendi işini yapmak isteyen kişilerin alabileceği bir vizedir. Bu güne kadar başvuruları sadece İngiltere’den yapılırken, artık Türkiye’den de Ankara Antlaşması vizesine başvuru yapmak mümkündür. Ankara Antlaşması vizesi çok detaylıdır. Bu nedenle ayrı bir web adresimizde bu konu ile ilgili detaylı bilgi verilmiştir. www.ankaraantlasmasi.com web sitemizden ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Au-pair vizesi

İngiltere’de dil öğrenmek, bir taraftan da İngiltere’de kalma ve konaklama masraflarınızı kendiniz karşılamak istiyorsanız sizin için en doğru vize au-pair vizesi olacaktır. İngiltere’de iki yıl için bir aile yanında kalarak ve bu aileye çocukların bakımı konusunda yardımcı olarak hem kendi geçiminizi sağlayacak kadar para kazanabilir, hem de dil eğitiminizi tamamlayabilirsiniz. Bu başvurularda gereken en önemli şey, İngiltere’de yanında kalacağınız ailenin sizi davet eden açıklayıcı bir yazısıdır. Yanında kalacağınız aileyi bulmanız halinde vize konusunda firmamız size yardımcı olacaktır.

Au-pair vizesine başvuracak kişilerin 17-27 yaş aralığında olması gereklidir. Bu yaşlar haricinde yapılacak başvurular reddedilecektir. Ayrıca bu vizeye ancak lacivert pasaport kullanarak başvuru  yapabilirsiniz.
Au-pair vizesine müracaat ettiyseniz ve başvurunuz reddedildiyse firmamıza ulaşınız. Retten sonra yeni bir başvuru yaparak veya sonuca itiraz ederek vize almanız mümkün olabilir.

Daha detaylı bilgi için firmamızla irtibat kurunuz.